簡單津白炒肉片

[ A+ ] /[ A- ]

Pic10

津白本不應該推薦,因爲天津爆炸後,都唔知隔離經濟强國是否有好好清理場地,毒物究竟有幾大影響,冇人知,不過阿媽買咗返來,都要煮嘎。不過哩個係日本超市買嘅,產地亦都唔係天津,唔知會唔會安全啲?不過下次都係買本地大白菜啦。

材料:津白一條,肉片少許(200g左右)

Pic1

做法:肉片我係買火鍋用嘅豬肉片,解凍就可以用了。肉片加一茶匙豉油,少少糖,胡椒粉,再落生粉攪拌均匀,醃製十分鐘左右。
Pic2

津白中間切開分兩邊,(處理大白菜都一樣),白色部分相對厚,所以同綠色部分分開,白色部分切都可以切細啲,而綠色部分切大啲。

Pic4

好喇開火,先落少少水(30ml左右),落埋鹽,將切好嘅白色部分先放落去炒兩下,然後轉細火燜三分鐘。

Pic6

之後將綠色部分都放落去,然後再將肉鋪係個面,落少少橄欖油,繼續燜多五分鐘。

Pic8

見到肉同菜都OK曬,最後開大火稍微炒兩下就可以上檯了(主要睇肉片是否全熟)。

Pic10

哩個做法,唔需要落太多鹽同油,肉同菜都唔係經過高油溫嘅處理,所以營養流失都相對少啲,亦因為唔係高溫炒,所以都唔需要太多技巧控制火候,簡單易做。

歡迎到我的專頁作進一步討論及交流:「檸檬小廚」專頁

文、攝:Ning C

#TMHK20160310

 

Facebook 留言

則留言