【小巴佔旺】暴躁警員發難有前科

POLICE

 

旺角上海街昨晚被多達30部紅頂小巴堵塞,一度令上址一帶交通陷入癱瘓,根據《蘋果日報》報導原來事緣是一名小巴司機被警員票控,雙方發生衝突,該名司機將事件起因拍下再放上互聯網。

 

從片段所見,有數名小巴司機正與兩名警員在朗豪坊小巴站內發生爭執,有司機舉機拍攝並指「就係呢個50015屈你……」,惹起高級警員不滿並要求停止拍攝:「你唔好再影住我啦,你影會阻礙我執行職務」。

拍片司機隨即回應:「我依家係咪唔影得相呀?」高級警員回應:「係!我唔鍾意人影相呀!你啲閃光燈整住我!」更動手將鏡頭擰向拍攝的小巴司機。

小巴司機隨即起哄,情況混亂,有人大叫「唔好郁手郁腳」,並稱「日日都抄(牌),唔係咁抄就係咁抄…你不如封咗個小巴站,唔好俾人用呀」。整個爭執過程大約持續近3分鐘,《蘋果》的報導直指這就是引發小巴佔旺事件的成因。

有網民於社交平台Facebook上分享一段去年10月4日於旺角新填地街發生的警民衝突影片,並留言:「又係呢個50015邱智聰,上年十月四日,今年就九月九日。」片段中,警員50015邱智聰因有市民拍片而大聲指罵市民:「好玩唔玩,玩差人?」「係咪好好玩呀!」又大聲高呼:「我情緒好高漲!我話比你知!」該影片最終因有警員阻止拍攝而終止。

編按:香港法例中並未限制任何人士於公眾地方進行拍攝,香港亦沒有肖像權。警方有權以執行職務中而要求市民後退及離開現場,但並沒有權要求停止拍攝。

文:白影
圖片來源:蘋果日報

%d 位部落客按了讚: